Hållbara matvanor inte dyrare

Att äta hälsosam mat som samtidigt är bra för miljön och billigt. Låter det som en omöjlighet? Faktum är att hållbara matvanor kan vara billigare för de allra flesta. Med rätt val kan du till och med spara upp till 9000 kronor om året.

Hållbara matvanor kan spara dig pengar i plånboken

De flesta tror nog att hållbara matvanor per automatik innebär mer kostnader. Så behöver det inte vara. Det går nämligen att äta för en bättre hälsa och miljö utan att det kostar mer. Genom att minska köttmängden och ersätta den med böner och linser kan man fortsätta få i sig bra med proteiner samtidigt som man gör miljön, hälsan och plånboken en tjänst.

Spara upp till 9000 om året med bättre matvanor

Beroende på dina tidigare matkostnader kan du spara mellan 1500-9000 kronor per år genom att förändra dina matvanor. Det spelar i stort sett ingen som helst roll vad du är för typ av konsument, med mer hållbara matvanor finns det en hel del pengar att spara. Om du även skär ned på utrymmesvarorna, så som godis, chips och alkohol kan du spara ännu mer. Cirka 35-40 procent av våra matkostnader går nämligen till utrymmesvaror. Pengarna som blir över skulle då exempelvis kunna gå till ekologiska livsmedel. Detta skulle även bidra till en förbättrad folkhälsa.

Både när det kommer till hälsan och vårt välbefinnande spelar maten en stor roll. Genom bättre matvanor som är mer hållbara går det att hitta en bra balans som bidrar till en bättre folkhälsa. Men även för miljön spelar kosten en stor roll. Vi äter alldeles för mycket kött idag och om fler skulle minska sin köttkonsumtion skulle det kunna ha stor påverkan på miljön.

Många måste arbeta tillsammans

För att en omställning mot hållbara matvanor ska vara möjlig är det många som måste arbeta tillsammans. Alltifrån kommuner till restauranger och myndigheter spelar en viktig roll i det hela. Med ökad kunskap om hållbara matval och dess positiva påverkan kan det bli lättare att få till en förändring.