Regeringen vill införa rökförbud – dessa platser berörs

Rökförbud på flera platser utomhus, det är vad regeringen föreslår. Förbudet ska bland annat omfatta perronger, hållplatser, lekplatser och uteserveringar. Regeringen har även planer på att skärpa försäljningen av snus.

Vill avnormalisera rökningen med förbudet

Snart kan det vara slutrökt på uteserveringar. Regeringen vill nämligen införa rökförbud. Bakgrunden till förslaget handlar om att avnormalisera rökningen som är ett stort folkhälsoproblem. Det hoppas man nu kunna göra med ett krafttag likt detta. Tidigare har man även fört kampanjer för ett tobaksfritt arbetsliv och detta får ses som ytterligare ett steg mot minskat tobaksanvändande.

– Jag är övertygad om att det här kommer att kännas lika naturligt som rökförbudet på krogen, sade Annika Strandhäll på en pressträff rapporterar SVT.

Att införa ett totalförbud mot cigaretter uppges dock inte vara aktuellt i dagsläget.

– Vi tar ett steg i taget och det är klart att det skulle vara ett väldigt dramatiskt ingrepp i många människors vardag.

Platser som berörs av ett eventuellt förbud är förutom uteserveringar även hållplatser, lekplatser och perronger. Om förbudet går igenom hoppas man att detta ska bidra till en förbättrad folkhälsa.

Regeringen vill införa tillstånd för att få sälja tobak

Förbudet skulle i så fall även gälla e-cigaretter, örtprodukter och vattenpipor. Man vill även att det ska krävas tillstånd från handlare för att överhuvudtaget få sälja tobak.

– Man ska inte kunna sälja inkörsprodukter, sade Strandhäll och hänvisade till att mindre och billigare förpackningar kan få fler att börja snusa.

Även snuset vill regeringen begränsa genom att förhindra försäljning i små förpackningar. Istället ska det bara vara tillåtet att sälja snus i doser med minst 20 portioner.

Förslaget mottas med kritik från flera riksdagspartier

Både Vänsterpartiet och Centerpartiet uttrycker stöd för ett eventuellt förbud. Men Sverigedemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna står inte bakom förslaget.

– Vi tror inte att det är den vägen man ska gå. Det vore lämpligt att människor visar varandra hänsyn och inte röker i närheten av dem som mår dåligt av det, men allt som är dumt kan inte förbjudas, säger riksdagsledamoten Emma Henriksson (KD), till SVT.

Om den nya lagen går igenom kommer den att träda i kraft först 1 januari 2019.