Fackförbundet införde friskvårdsbidrag när kommunen sa nej

När Härnösands kommun sade nej till sina anställda om ökat friskvårdsbidrag tog fackförbundet Vision saken i egna händer. Medlemmarna som utförde en aktivitet fick 200 kronor. Initativet har varit uppskattat och nu flaggar man för något liknande till våren.

Fackförbundet införde friskvårdsbidrag till medlemmar

2008 infördes friskvårdsbidrag för de anställda på Härnösands kommun. 1000 kronor vardera per år som skulle gå till en friskvårdsaktivitet. Men sedan dess har priset för gymkort, massage och annan friskvårdsaktivitet ökat, men tusenlappen har bestått.

De anställda som var medlemmar i fackförbundet Vision bad då styrelsen om att kontakta arbetsgivaren för att se om man kunde påverka. Man fick inget gehör och den tusenlapp som infördes 2008 skulle bestå. Då väcktes en tanke hos fackförbundet om att själva dra igång en friskvårdssatsning för sina 260 medlemmar i kommunen.

Vision hade friare ramar för vad som anses vara friskvård

Ramarna för vad som räknades som friskvård var betydligt friare hos Vision än hos kommunen. Fackförbundet menade att friskvård handlade om kropp och själv. Därför var alltifrån träning, till relax i badhuset och luncher tillåtet. Medlemmarna fick 200 kronor för att utföra en friskvårdsaktivitet förutsatt att de visade upp kvitto och att aktiviteten genomfördes mellan 1 september till 1 november.

Tips! Vill du gå med i Vision, eller något annat fackförbund som passar dina intressen, så kan du läsa mer på Fackförbund.com. Där finns information, tips och jämförelser av de olika fackförbund som kan vara intressanta för just dig.

Fackförbundet har förhoppning om att fortsätta friskvårdssatsningen

Att kunna få hjälp av fackförbund i besvärande situationer är något som uppskattas av många medlemmar. I detta fall har flera Härnösandsbor hört av sig till Vision och visat sin uppskattning. Totalt var det 60 av de 260 medlemmarna som utnyttjade friskvårdsbidraget som totalt kostade Visions avdelning i Härnösand 11 000 kronor. Väl använda pengar anser, Anna Karin Sandström Gudmundsson, Visions ordförande i Härnösands kommun.

– En positiv bieffekt som jag inte tänkte på från början är att ­medlemmarna kom till fackexpeditionen för att få tillbaka sina pengar. Då fick de samtidigt ett ansikte på oss som sitter i styrelsen och vi blir mer kända för våra medlemmar, säger Anna Karin Sandström Gudmundsson till Visions hemsida.