Ekonomisk oro allt vanligare – så minskar du din stress

Oron över den egna ekonomin är hög i Sverige och många förväntar sig inte att gå i pension. Det har delvis att göra med en minskad tilltro till pensionssystemet. Det finns dock saker du kan göra för att minska stressen över din egna ekonomiska situation.

Majoriteten av svenskarna är oroliga över sin ekonomi

Enligt en undersökning som konsultbolaget Mercer har gjort känner allt fler svenskar ekonomisk oro. I dag är det 62 procent av svenskarna som är oroliga över ekonomin, i övriga norden är den siffran 45 procent. Det är främst pensionen som oroar och närmare 60 procent förväntar sig aldrig att gå i pension, eller åtminstone fortsätta arbeta delvis efter 65 år.

Detta har till stor del att göra med att den tidigare starka tilltron till vårt socialförsäkringssystem och pensionssystem har minskat. Istället läggs allt mer ansvar på individen. Men det finns enkla saker du själv kan göra för att minska den ekonomiska stressen.

Pensionsspara via investeringssparkonto

Att spara via investeringssparkonto, ISK, kan vara ett sätt att minska oron för den framtida pensionen. ISK är främst för dig som planerar att spara under en längre tid. Det kan vara ett bra sätt att komplettera den allmänna pensionen och eventuella tjänstepensionen. Det är klokt att månadsspara för att sprida riskerna och placera i fonder med låga avgifter.

Ha en buffert för oförutsedda utgifter

För att lindra den ekonomiska oron som finns nu är det bra att ha en buffert för oförutsedda utgifter. En sådan kan du med fördel ha på ett vanligt sparkonto då pengarna ska vara lätta att komma åt när det behövs. Om du redan vet med dig att du har pengar den dagen något oförutsett händer kan du slappna av och slippa oroa dig i onödan. En buffert är extra viktigt för dig som bor i villa eller har bil. Vid akuta renoveringar, eller reparationer av bilen kommer en buffert kunna lätta på oron.

Inkomstförsäkring skyddar dig vid inkomstbortfall

Blir du arbetslös kompletterar en inkomstförsäkring den ersättning du får från a-kassan. Som arbetslös kan du få upp till 80 procent av din tidigare lön. Om du ska ha en inkomstförsäkring eller inte beror dock till stor del på hur mycket du tjänar. Ersättningen hos a-kassan täcker max 80 % av en lön upp till 25 025 kronor per månad.

  • Du tjänar under 20 900 kr. Inkomsten täcks helt av a-kassan och ingen inkomstförsäkring behövs.
  • Du tjänar 20 900 – 23 885 krInkomsten täcks helt av a-kassan under de 100 första ersättningsdagarna. Dag 101 till 200 behövs inkomstförsäkring.
  • Du tjänar 23 885 – 25 025 kr. Inkomsten täcks helt av a-kassan under de 100 första ersättningsdagarna. Dag 101 till 300 behövs inkomstförsäkring.
  • Du tjänar över 25 025 krDu behöver inkomstförsäkringen för att kunna få upp till 80 % av din inkomst.

Samla dina lån och krediter

Har du många smålån och krediter kan du med fördel välja att samla dessa i ett större lån. Du kan minska dina månadskostnader avsevärt. Ett större lån har ofta lägre ränta en flera smålån. Du slipper även att betala flera tilläggsavgifter, exempelvis aviavgifter för varje smålån. Med ett större lån kan du även förbättra din kreditvärdighet vilket ökar möjligheterna för bättre lånevillkor i framtiden.